sâmbătă, 26 iunie 2010

Muntii Ahaggar

Sunt situati in adancul Saharei unde tinutul al carui peisaj, legenda si oameni au inspirat poate povestiile celor " O mie si una de nopti ".
In Sahara, cel putin atunci cand soarele se afla pe cer, nu exista o linie a orizontului, ci numai o ceata laptoasa ale carei margini ar putea fi la fel de bine aproape sau departe in zare.
Calatorind spre sud insa, din oaza In Salah spre centrul marelui desert, devii treptat constient de o vaga intensificare a opacitatii, o innegurare ce se intinde pana la departe de jur-imprejur.
Incetul cu incetul, aceasta opacizare se transforma in inalta si aproape interminabila masa de stanca ce formeaza ultimul batison al masivului Ahaggar din Algeria.
Ahhagar este o insula uriasa, cam de marimea Frantei, pierduta in oceanul de nisip saharin. Marginit pe trei laturi de stanci amenintatoare, spre vest masivul se pierde treptat in Tanezrouft.
Desi este considerat un lant muntos, Ahaggar-numit si Hoggar-este un podis granitic inalt. In regiunea Atakor, raurile de lava au acoperit granitul cu o patura de 180 m de bazalt crapat si aspru ca o enorma bucata de zgura.
Din mijlocul sau se inalta pana la 3000 m un fantastic ansamblu de turnuri, pinteni si lespezi formate din fonolit, o alta roca vulcanica. Racindu-se, aceasta s-a spart in forme lungi, prismatice, asemanatoare tevilor unei orgi.
Tuaregii, populatie nomada ce traieste in Ahaggar de cel putin 2000 ani, au numit acest loc Assekrem " capul lumii ".
Desi multi tuaregi tineri din Ahaggar lucreaza astazi pe platformele petroliere, la festivalele traditionale ei demonstreaza ca nu au pierdut nimic din indemanarea stramosilor lor razboinici.

Niciun comentariu: